Бившият генерален секретар на НАТО назначен в "руска" банка

Опубликовано: 21.10.2018

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е назначен като заместник председател на Управителния съвет на латвийската банка Norvik Banka .

Собственик на банката е руският банкер Григорий Гуселников. В сферата на неговото влияние влиза и «Вятка Банк», която наскоро, в консорциум с беларуси, се опита да купи украинския филиал на руската «Сбербанк». Зад «белларусите» стояха структурите на руския олигарх Михаил Гуцериев, който контролира «Руснефт», «Бинбанк» и «Елдорадо». Преди време Гуселников е работил за Гуцериев. Впрочем Михаил и Саит-Салам Гуцериеви попадат в доклада на САЩ за руските олигарси, приближени до Кремъл.

След началото на войната с Украйна, за руските банки в страната се появиха проблеми. Филиалът на «Сбербанк» се опита с всички средства да остане на украинския пазар, но беше принудена да напусне, след като през миналата година украински патриоти блокираха клоновете й в цялата страна.

В началото на 2017-а година «Сбербанк» бързо си намери купувач – същите руснаци, маскирани като беларуско – латвийски инвеститори. В края на краищата протестът на активистите даде резултат, и по последна информация, апетитният актив от украинския банков сектор премина под контрола на банката на украинския олигарх Сергей Тигипко. Хитрата специална операция на руснаците с продажбата на банката на други руснаци не сработи.

Разбира се, от гледна точка на бизнеса, това е просто поредна успешна (спец)операция за привличане на влиятелни лобисти в бизнеса. Расмусен е известен датски политик, бил е министър на данъчното облагане и финансите (1987- 1992), министър-председател на Дания (2001-2009) и генерален секретар на НАТО (2009-2014). Но точно пък осмата по големина банка на Латвия с руски корени успя да покани за свой служител такъв известен политик. Интересно в коя руска банка ще работи настоящият генерален секретар на НАТО?

Възможно е това да е обикновено търговско назначение. В края на краищата Расмусен дори е съветник на украинския президент Петро Порошенко. Само че вече има примери за подобни назначения, които косвено повлияха върху историята на Украйна.

Например, бившият канцлер на Германия Шрьодер започна работа в руския „Газпром“.

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер (л) позира с бившия германски канцлер Герхард Шрьодер (ц) и Исабел Кочер, главен изпълнителен директор на френската газова и енергийна компания Engie, в Париж, Франция на 24 април 2017 г. след като западните партньори на газовия гигант „Газпром“ се споразумяха за финансиране от 9,5 милиарда евро ($ 10,32 милиарда) на газопровода „Северен поток 2“. REUTERS / Кристиан Хартман

 

По странно стечение на обстоятелствата именно по време на неговата активна политическа дейност, руският монополист се изправи на крака и започна да завзема европейския пазар. Впрочем и в момента Социалистическата Партия на Германия, от която беше Шрьодер, доста странно се изказва ту за постепенно сваляне на санкциите, ту за подобряване на диалога с Русия. Интересно е къде ще се появят някои от действащите чиновници от тази партия след приключването на политическата им кариера?

Някои  представители на немските християндемократи получаваха пари от държавна азербайджанска компания, след което не видяха нарушения по време на изборите в Азербайджан . Също съвпадение.

Като цяло това е разпространена практика, но в случая назначаването на Расмусен много прилича на елемент (при това хибриден?) от информационната война срещу НАТО, който да демонстрира възможността за договорка с всеки западен политик. Ние на свой ред ще следим с нетърпение за икономическите успехи на осмата по големина банка на Латвия.

( Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Споделяйте с приятели в социалните мрежи .

Присъединете се към страниците на InformNapalm във

Фейсбук / Туитър  / Telegram

и получавайте оперативно информация за новите ни материали.

Ако сте открили грешка в текста, моля маркирайте и натиснете Ctrl+Enter, за да я отстраним. Благодарим ви.

 

 

rss