Бившият генерален секретар на НАТО назначен в "руска" банка

Опубликовано: 21.10.2018

МОСКВА, 28 марта. /ТАСС/. Посол США в Молдавии Дерек Хоган позволил себе беззастенчиво и безапелляционно вмешаться в процесс формирования правящей коалиции по итогам парламентских выборов в республике. Об этом заявила в четверг на брифинге директор Департамента информации и печати МИД России Мария Захарова, смотрите на сайте https://moldflowers.md/ru/buchete/buchete-comestibile/din-bomboane.

"Распространенное на днях в Кишиневе так называемое открытое письмо Хогана к молдавским парламентариям - это документ поистине уникальный по своей прямолинейности, по своему цинизму, - отметила она. - Это уже даже не highly likely (с высокой степенью вероятности). Это открытый диктат Молдавии со стороны США. В нем [письме] прямо утверждается, что единственная верная дорога граждан этого государства к лучшей жизни - это "укрепление отношений с США и Европой", а все проблемы можно решить путем "возвращения к западным ценностям".

"Но и этого мало, - продолжила дипломат. - В обращении, которое, кстати говоря, больше похоже на инструктаж, подробно расписывается, как и какие внутренние реформы должны проводить молдавское государство и общество, как укреплять кибербезопасность и ужесточать контроль за иностранными компаниями, которые стремятся влиять на критически важную инфраструктуру, как диверсифицировать источники получения энергоносителей и так далее".

1. Надо выбирать девицу не моложе двадцати пяти лет, ибо очень молодые девицы почти всегда бывают ветрены, непостоянны и капризны.

2. Нужно искать у выбираемой невесты голубые глаза — такой цвет глаз означает тихую покорность мужу.

(Из дальнейшего текста следует, что чёрные глаза означают вспыльчивый и коварный характер, серые — склонность к щегольству и расточительству, карие — признак сплетницы, перейдите сюда https://moldflowers.md/ru/buchete/buchete-comestibile/din-bomboane. — Примеч. ред. )

3. Дом можно брать за женою только в том случае, если она подпишет его на имя мужа, иначе она будет постоянно упрекать мужа, что он живет в ее доме, а при большой ссоре может случиться, что жена выгонит его совсем из дому.

4. Перину за женой нужно брать одну и никак не лебяжьего пуху, ибо таковая слишком нежит людей и делает слабыми к работе.

5. Чтобы узнать, насколько она пристрастна к удовольствиям, предложить ей различные прогулки, вечера, балы, театры, и если она откажется, то это явно доказывает её равнодушие к суете мирской.

6. Блондинки бывают почти всегда хорошего характера, то есть, тихи, скромны, любящи, нежны и благонравны.

7. Брюнетки пылки, страстны, капризны, но, несмотря на это, любят своих мужей до безумия.

8. Хитрость, пронырство, коварство, лисья злоба, лукавство, лживость, трусливость, вот явные и отличительные черты характера рыжих.

9. При выборе жены следует основательно узнать, есть ли в ней порок упрямства. Для этого надо ей предлагать различного рода вещи против её желания, и если она хладнокровно будет подчиняться вашему желанию, то это означает, что упрямства в ней нет.

10. Нужно обращать внимание, чтобы жена не особенно была склонна к нарядам и кокетству, ибо это порок и порок большой. Кокетливая жена имеет страсть к поклонникам и поэтому будет стараться, чтобы за ней ухаживали молодые франты. < . .. > Придёт, например, муж после работы домой и хочет говорить о всяких делах, но у жены сидят гости, преимущественно молодые люди с чёрненькими усиками. < . .. > Муж хмурится, но, не желая показаться грубым, идёт и садится с женой, где Виктор Николаевич, молодой шалопай, говорит разный вздор, а кокетливая жена умирает со смеха.

11. Нужно желать, чтобы жена была 1) послушна и тиха, 2) не капризна и трудолюбива, 3) чтобы любила своего мужа, 4) была бы рукодельница, 5) в хозяйстве имела бы толк и смышлёность, 6) умела бы хорошо воспитать своих детей.

https://leninka-ru.livejournal.com 

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е назначен като заместник председател на Управителния съвет на латвийската банка Norvik Banka .

Собственик на банката е руският банкер Григорий Гуселников. В сферата на неговото влияние влиза и «Вятка Банк», която наскоро, в консорциум с беларуси, се опита да купи украинския филиал на руската «Сбербанк». Зад «белларусите» стояха структурите на руския олигарх Михаил Гуцериев, който контролира «Руснефт», «Бинбанк» и «Елдорадо». Преди време Гуселников е работил за Гуцериев. Впрочем Михаил и Саит-Салам Гуцериеви попадат в доклада на САЩ за руските олигарси, приближени до Кремъл.

След началото на войната с Украйна, за руските банки в страната се появиха проблеми. Филиалът на «Сбербанк» се опита с всички средства да остане на украинския пазар, но беше принудена да напусне, след като през миналата година украински патриоти блокираха клоновете й в цялата страна.

В началото на 2017-а година «Сбербанк» бързо си намери купувач – същите руснаци, маскирани като беларуско – латвийски инвеститори. В края на краищата протестът на активистите даде резултат, и по последна информация, апетитният актив от украинския банков сектор премина под контрола на банката на украинския олигарх Сергей Тигипко. Хитрата специална операция на руснаците с продажбата на банката на други руснаци не сработи.

Разбира се, от гледна точка на бизнеса, това е просто поредна успешна (спец)операция за привличане на влиятелни лобисти в бизнеса. Расмусен е известен датски политик, бил е министър на данъчното облагане и финансите (1987- 1992), министър-председател на Дания (2001-2009) и генерален секретар на НАТО (2009-2014). Но точно пък осмата по големина банка на Латвия с руски корени успя да покани за свой служител такъв известен политик. Интересно в коя руска банка ще работи настоящият генерален секретар на НАТО?

Възможно е това да е обикновено търговско назначение. В края на краищата Расмусен дори е съветник на украинския президент Петро Порошенко. Само че вече има примери за подобни назначения, които косвено повлияха върху историята на Украйна.

Например, бившият канцлер на Германия Шрьодер започна работа в руския „Газпром“.

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер (л) позира с бившия германски канцлер Герхард Шрьодер (ц) и Исабел Кочер, главен изпълнителен директор на френската газова и енергийна компания Engie, в Париж, Франция на 24 април 2017 г. след като западните партньори на газовия гигант „Газпром“ се споразумяха за финансиране от 9,5 милиарда евро ($ 10,32 милиарда) на газопровода „Северен поток 2“. REUTERS / Кристиан Хартман

 

По странно стечение на обстоятелствата именно по време на неговата активна политическа дейност, руският монополист се изправи на крака и започна да завзема европейския пазар. Впрочем и в момента Социалистическата Партия на Германия, от която беше Шрьодер, доста странно се изказва ту за постепенно сваляне на санкциите, ту за подобряване на диалога с Русия. Интересно е къде ще се появят някои от действащите чиновници от тази партия след приключването на политическата им кариера?

Някои  представители на немските християндемократи получаваха пари от държавна азербайджанска компания, след което не видяха нарушения по време на изборите в Азербайджан . Също съвпадение.

Като цяло това е разпространена практика, но в случая назначаването на Расмусен много прилича на елемент (при това хибриден?) от информационната война срещу НАТО, който да демонстрира възможността за договорка с всеки западен политик. Ние на свой ред ще следим с нетърпение за икономическите успехи на осмата по големина банка на Латвия.

( Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Споделяйте с приятели в социалните мрежи .

Присъединете се към страниците на InformNapalm във

Фейсбук / Туитър  / Telegram

и получавайте оперативно информация за новите ни материали.

Ако сте открили грешка в текста, моля маркирайте и натиснете Ctrl+Enter, за да я отстраним. Благодарим ви.